Bezchmurnie - odstawilem lolki i potrzebuje porady
reniu - 12-04-2012 Temat postu: odstawilem lolki i potrzebuje porady Witam,
Mam 25 lat. palilem marichuane regularnie od kilku lat. Odstawilem miesiac temu, bo stwierdzilem ze palenie nie idzie w parze ze studiowaniem, praca i normalnym zyciem. Po pewnym czasie zaczalem obserwowac u siebie totalne rozregulowanie, skoki cisnienia, luki w pamieci, duze problemy z koncentracja (np.zanim otworze szafke gdzie sa taleze zajrze do innej), klopoty z nauka. Bardzo mnie to stresuje i ograniczam kontakt z ludzmi zeby nie mieli mnie za idiote. Niedowno zaczalem czytac na ten temat na forach i wnioskuje ze moje objawy spowodowane sa zaprzestaniem palenia i nie jestem z tym wszystkim sam.
Ile taki stan moze potrwac? Boje sie ze to moga byc jakies trwale uszckodzenia.
Co ewentualnie moge zrobic zeby przyspieszyc powrot do normalnego funkcjonowania?
Jesli jest ktos kto mial badz ma podobne problemy prosze o kontakt na priv bo niebardzo mam z kim o tym porozmawiac, mieszkam za granica i wolalbym rozmowe w rodzimym jezyku.
Paweł100 - 12-04-2012
Hej,po około miesiącu organizm czyści się z THC.Po upływie tego czasu powinieneś się spodziewać poprawy.Odstawienie mary u różnych ludzi różnie się objawia.Nie spodziewaj się szybko cudów ale też i od Ciebie dużo zależy.Samopoczucie nie takie jak by się chciało ogólnie jest powiązane i z abstynencją i z życiem codziennym.Np ja nie umiałem spać 3 msc ale na początku miałem dużą euforie radochy z powodu że mi się udaje nie palić,potem wydawało mi się wszystko normalne a ostatnio jakoś mnie wszystko nudzi...Teraz mam chyba 6 msc.
Ale nigdy nie miałem chętki na dyma.Dużo zależy też od nastawienia odpowiedniego.
Te zamułki które opisujesz nie wiem czy nie są objawami nerwicowymi.Nawet jeśli są nie przejmuj się-powinno minąć.Thc wywołuje u sporej ilości ludzi nerwicę.Ja miałem objawy nerwicy okolicznościowej.Np zamykałem mieszkanie,schodziłem na dół i wracałem na górę czasem sprawdzić czy zamknąłem.
Proponuje Ci jakiś sport na pewno pomoże ustabilizować emocje.
Pozdrawiam
Kolega - 13-04-2012
Witam
Przede wszystkim musisz wiedziec czego chcesz i jasno sobie ustalic cele.Robisz to tylko dla siebie, nie dla kogo innego i tylko Ty musisz tego chcic Napewno masz troche "przemeczony" mozg paleniem, przez co mozesz miec na poczatku problemy z nauka, wahania nastroju itp. sa to tez efekty odrzucenia narkotyku z organizmu. Zeby troche sie wzmocnic polecam zdrowia diete, bogata w owoce i warzywa. Z owocow polecam cytrusy, swietnie dotarczaja niezbedne skladniki to funkcjonowania neuronow. Ryby rowniez mile widziane. Do tego rowniez uprawianie sportu, obojetnie jaki, zeby byl jakis wysilek. Doda Ci to energii i sil witalnych poprzez wytwarzanie endorfin, naturalny hormon szczescia. Mozesz miec, a racej to pewne, klopoty ze snem i glupie sny(koszmary itp.) nie przejmuj sie tym, minie za jakis czas. Melisa 2h przed snem powinna pomoc.
Poczatki moga byc trudne, mozesz miec objawy nerwicy, ale nie zraz. Nie musisz czuc glodu zapalenia. Palilem dlugo i duzo, teraz jestem na abstynencji i tylko czasami czuje chec zapalenia, wiec to nie jest jakas zasada ze musi tak byc, ale wiadomo kazdy jest inny. Czytaj tez forum, jest tu wiele cennych rad i uwag.
Oczywiscie jesli bedziesz mial problemy, udaj sie do poradni dla uzaleznionych, nawet w nieojczystym jezyku.
Pisz tez co u Ciebie, jak Ci mijaja dni i samopoczucie. 3maj sie!
reniu - 25-05-2012
Na wstepie dziekuje za cenne wskazowki, staram sie stosowac ale mialem mase zlych przyzwyczajen i czezko mi tak nagle wszystko zmienic o 180°. Po miesiacu od rzucenia ganji odstawilem fajki. No i musze przyznac ze nie jest latwo. Ogolnie duzo wiecej jem. Przbralem troche na masie. Prawie calkowicie zrezyknowalem z srodkow komunikacji miejskiej na rzecz roweru co pozwala mi spalic troche kalorii. Jak w Czwartkowy wieczor mam wolne to klepie z chlopakami w pilke. Odrzywiam sie zdrowiej, cytrusy, ryby, wyrzywa. Znalazlem w miare regularna prace na torze gokardowym, dobrze sie sklada bo musze sie tam skupiac na wielu rzeczach jednoczesnie, mam kontakt z klijentami, troche organizacji, obserwowanie toru i pokazywanie sygnalow swietlnych jak cos jest nie tak. Przy dziesieciu kartach na torze jest istny rozpierdziel ale powoli lapie kto kogo ma przepuscic, jakie numery maja zjechac do boksu albo jaki rozmiar kasku podac klijentowi ^^. Chodze na wszystkie wyklady i zmuszam sie do nauki. Pamiec jest slaba ale widze male sukcesy, moze nie zapamietuje niektorych rzeczy tak jak bym chcial mimo ze sie skupiam ale powtarzam z uporem za kazdym razem jak zapomne i w koncu zostanie na dluzej.
Jesli chodzi o negatywne odczucia, to mam tak ze gubie czasem ostrosc widzenia, w dalszym ciagu wolno mysle i mam czasami trudnosci w wyslawianiu sie, podczas rozmowy z kims zdaza mi sie gubic watek. Jesli cos czytam to np musze to przeczytac kilkakrotnie zanim zajarze o co chodzi(nawet proste teksty). Poranki sa ciezkie i nie jest latwo sie zwlec z lozka, czesto dopada mnie zwatpienie w to co robie (studia praca) nie satysfakcjonuje mnie to na dobra sprawe ale z braku laku ciagne to dalej z nadzieja ze kiedys bede z tego czerpal profity.
Kolega - 26-05-2012
Bardzo dobrze sobie zorganizowałeś czas, powinieneś być przykładem dla osob rzucajacych. Zdrowy tryb zycia, brak fajek, praca studia super ;)
Co do negatywnych rzeczy, to wszystko minie lecz potreba czasu. Pamiec oczywiscie tez, mi "wrocila" po ok. 2 miesiacach. Od razu pewnie zauwazysz ze wraca(wraz z szybkoscia myslenia itp.), gwarantuje Ci super uczucie - profit ;D
reniu - 27-05-2012
dzieki,
niewiem tylko jak sobie radzic w niektorych sytuacjach. Kiedy np. gubie watek podczas opowiadania czegos komus albo jak zrobie cos totalnie nielogicznego, wzbiera wtedy we mnie stres, nie potrafie obrocic tego w zart. Jak jestem sam to tlumacze sobie ze to od jarania i ze musze sie z tym pogodzic, nastepnym razem postaram sie lepiej ale wlasnie jak dochodzi towarzystwo innych osob to jestem ostro spiety...
Kolega - 27-05-2012
Mialem podobnie, gubienie watkow w tematach albo niemoc w sensownej wypowiedzi. Wszystko minelo, takze to kwestia czasu. Polecam jakies delikatne treningi mozgu np. rozwiazywanie krzyzowek, granie w gry logiczne lub przygodowe gdzie trzeba myslec nad rozwiazywaniem zagadek, czytanie ksiazek lub nauka czegos. Pamietaj rowniez o diecie bogatej w magnez i kwasy omega(np. ryby)
chainatooown - 28-05-2012 Temat postu: normalnosc kup sobie lecytyne , duzo sportu ( biegaj , itp)
|
|
|