To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Uzależnienia - Forum -
internetowe grupy wsparcia dla zmagających się z nałogiem i ich bliskich

Bezchmurnie - po prostu koniec

Paweł100 - 04-02-2014

Zastanów się dobrze z tymi okazjami bo jak już wspomniałeś nie umiesz kontrolować palenia.A szkoda by było w ciąg wpaść,dzięki alko znowu może przyjść Ci łatwiejsze sięgnięcie po narko.
W każdym razie dobra decyzja poza tymi okazjami :)

mastik - 10-02-2014

no tak, na terapii wyszedł wniosek że muszę strategie ewentualnych dyspens dobrze przemyśleć czy są tego warte... no i faktycznie chyba to nie ma sensu. - to takie moje zadanie na najbliższy czas.

candis - były dwie sesje a ponoć przerobiliśmy (przeskoczyliśmy) już materiał z 5ciu, a i tak na sesji rozmowa zbacza na tematy poboczne... zobaczymy co dalej będzie...

jakoś euforii z terapii nie czuję teraz, bo zbyt dobrze się czuje po podjęciu abstynencji :)

mastik - 27-02-2014

miałem dostać na terapii arkusz w którym trzeba by regularnie oceniać różne stany
np nerwopwość, złość, koncentacja, sny o piciu lub paleniu, sporo tego było ze 20 i m. in. myśli o skończeniu terapii - jak zobaczyłem ten arkusz to miałem taką pierwszą myśl :) zrezygnowałem z niego.

inna sprawa że mam rzeczywiście problemy z koncentracją w pracy a przez to słabo mi ona idzie... troche to moja wina bo sam się też rozpraszam ale jakoś nie potrafię się wkręcić jak należy... może jakiś urlop sie przyda?

newlife - 27-02-2014

Jak dla mnie,weź ten arkusz,nie musisz od razu wszystiego pisać tak dokładnie ale np wieczorem przed spaniem przypomnij sobie chwile i opisz,takie niby banalne a naprawdę to daje :) wiem bo sam pisze dziennik uczuc(w sumie tez zaniedbuje ale wezme sie znowu :D) no jak masz dosc wez sobie urlop :) jakas rozrywka,warto sie zastanawiac nad swoim zyciem,co mi nie pasuje,czego brakuje,jak to ulepszyc,ogolnie zadawac sobie samemu pytania :) Mam nadzieje ze choc troche pomogłem.Pozdro :D
mastik - 28-02-2014

sam zaproponowałem dziennik uczuć zamiast - opisywanie IMHO ma większy sens niż wystawianie cyfrowych ocen. a pseudo-dziennik uczyć mam tu na forum... więcej energii w autoanalizę nie chce mi się ładować niż teraz robię. Finalnie dostałem listę tematów do przemyślenia i opisania... Jak będę miał trochę luzu to je ogarnę...

Ostatnio w ogóle czuję się przeciążony.
Do tego dochodzi to że nie otrzymują tyle pomocy z zewnątrz ile bym potrzebował no ale nie żyję w świecie idealnym. Chociaż przez to borykam się z takim wkurzeniem na otoczenie i wewnętrznym napięciem które czuję a nie mogę się go pozbyć. Liczę że niedługo to się odmieni, w końcu niedługo sesja, a potem wiosna :)

mastik - 23-03-2014

co się pochwalę to coś zawalę, ostatnio napisałem że mam stan emocjonalny stabilny a zaraz potem miałem takie jazdy że hej... - sam siebie niekiedy nie rozumiem
no ale już jest lepiej...

Richie - 24-03-2014

Tez mam podobnie wydaje mi sie ze jest wszystko ok z emocjami ze panuje nad tym jako tako a nagle z niczego ch*j strzela panowanie, nie daj boze ktos mnie zdenerwuje to sie rozkrecic potrafie ostro, gdzies te zle emocje za bardzo chca wychodzic ... Trzymaj sie elo.
mastik - 03-04-2014

ten tydzień był dość ciężki, poziom stresu wysoki, tak wysoki że aż mam ochotę się zabanić. Choć obiecałem sobie że do końca kwietnia nie tknę niczego na pewno. Terapia też przerwana bo czasu brakuje... mam nadzieje że się uspokoi
Paweł100 - 04-04-2014

Mastik a co Cie stresuje ? Może idzie w jakiś sposób wyelminować ten stres,albo rozładować ?
Ja ostatnio staram się właśnie elminować źródła stresu i nawet mi wychodzi :) Jeśli już się zezłoszcze albo jestem smutny to też mam kilka sposobów na rozładowanie np basen,rower,muzyka albo tvn turbo lub discavery :)
Z moją terapią to jest tak że zastanawiam się nad zmianą ośrodka...Odkryłem że mam ze sobą kłopoty głównie lękowe,w moich okolicach jest ośrodek który specjalizuje się w takich zaburzeniach i wiem że na pewno jest grupa ale ciężko chyba będzie to pogodzić z pracą ale jeszcze dopytam w jakich godz a jeśli będzie indywidualna i godz do wyboru to się zdecyduje.
Pozdrawiam

Paweł100 - 05-04-2014

Pewnie to znasz z terapii ale chciałem jeszcze dodać że złość czy stres jest potrzebny.Jest to sygnał do podjęcia decyzji i często złości nie można uniknąć tylko właśnie sensownie jest albo ,,odsunąć'' się od przyczyny złości albo znaleść lepszy sposób niż alko lub narko na odreagowanie.
mastik - 06-04-2014

problem w tym że ja podjąłem pewną decyzję i ją teraz trochę żałuje i stąd ten stres...
muszę sobie z tym poradzić...

mastik - 14-04-2014

wizyta na terapii i powrót na nią
czas się znalazł
staram się zatrzymać przed nawrotem
strategia jest opracowana tylko trzeba pracować.

newlife - 14-04-2014

Trzymaj się i nie daj się złamać :)
Zakrza - 15-04-2014

Trzymaj się ! Ja tez przestałem i często zaglądam w Twój temat :)
mastik - 29-04-2014

zapiernicz i nic się nie układa
wczoraj nawet chciałem iśc na terapie ale jakaś larwa parkingowa (ma pan jakies drobne za popilnowanie żeby nic sie nie stało?) zmusiła mnie do zmiany miejsca i w efekcie tak sie porobiło (korki, brak miejsca, moja bezmyślność powodowana mechanizmami) ze wróciłem do domu

ech jak opisuje sobie co się dzieje to krzyczę i przeklinam takie mam nerwy - a tu nie moge tego robić więc zakończę

dodam jeszcze że niedługo się po prostu nawale
reset.