Uzależnienia - Forum - Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Silne uzależnienie psychiczne
Autor Wiadomość
Gangialf

Wysłany: 10-07-2012   Silne uzależnienie psychiczne [Cytuj]

Witam serdecznie

Chciałbym podzielić się moją historią. Mam 26 lat i jestem uzależniony od mj. Generalnie pale od 17 roku życia, ale od czerwca 2010 roku palę praktycznie codziennie. Mój problem związany jest w dużej mierze ze środowiskiem, w którym się obracam. Mam bardzo wielu znajomych i praktycznie wszyscy palą. Ja w pewnym sensie wychowałem się na ganji- do alkoholu w ogóle mnie nie ciągnie... mógłby nie istnieć, za to marycha zawsze towarzyszyła mi w najpiękniejszych momentach życia. Wakacje, kino, weekendowa impreza czy wyjazd, próba zespołu albo po prostu fajny klimat z kumplami cz nawet spacer z narzeczoną- te wszystkie momenty są dla mnie piękniejsze gdy mam na lola albo dwa.
Aktualnie otrzymałem pomoc od rodziny i narzeczonej, przede wszystkim żeby zerwać z towarzystwem, w którym się obracam. Codziennie dzwoni do mnie kilku kumpli średnio po 10 telefonów dziennie, każdy z propozycją zajarania labo rozkminiena czegoś. Siędze więc w domu chcąc się oderwać od tego wszystkiego. Oddałem rodzinie telefon, skasowałem konto na facebooku. I myślę sobie że mógłbym teraz nawet nie palić przez rok ... kilka lat, ale tak bardzo kocham palić, że nie mogę sobie wyobrazić że nie będę mógł już zapalić nigdy jointa- jestem z tego powodu smutny i myslę dużo o przeszłości i o tym, że już nigdy nie bedzie tak fajnie. Tak na marginesie: skończyłem w tym roku dobre studia, nie miałem problemów w pracy, nie miałem zamuł ani innych problemów- gdy byłem zjarany byłem zazwyczaj szczęśliwy i bardzo wygadany ale wydawałem strasznie dużo pieniędzy na lole i to jest kolejny aspekt problemu.
Czy to oznacza, że już nigdy nie mogę zapalić, że jestem typem człowieka, który nie może sobie na to pozwolić ?? proszę o radę, co mam zrobić żeby cieszyć się życiem bez jointów ???

enJoyeR

Wysłany: 11-07-2012    [Cytuj]

Moim zdaniem pierwsze co powinieneś zrobić to odpowiedzieć sobie na pytanie czy na pewno chcesz rzucić. Czy jesteś w stanie ponieść trud jaki wiąże się z odstawieniem narkotyku. Jeśli nie - dalej nie musisz czytać. Jeśli natomiast tak - to drugie co moim zdaniem jest nie mniej ważne od pierwszego. Musisz uświadomić sobie, stan w jakim się znajdujesz pod wpływem mj zniekształca obraz. Sam będąc najarany myślałem jaki to jestem błyskotliwy, mądry, wygadany itd. Kiedyś wpadł mi w ręce filmik z jedenj z takich imprez. Oglądając go na trzeźwo przecierałem oczy ze zdumienia, że tak się można zachowywać, wygadywać tak absurdalne rzeczy i w ogóle. Nie powiem ubawiłem się gdy go oglądałem nie mniej cały obraz był mocno dziwny.
Moim zdaniem żyjąc cały czas przezłością i mając w głowie mase obrazów z tego jak było "fajnie" gdy jeszcze paliłeś i z łżą w oku wspominając ten czas, nigdy nie rzucisz. Musisz zdać sobie sprawę, żę choć z pozoru palenie i bycie pod wpływem mj, wygląda na dobre, świat wydaje się być lepszy, Ty sam atrakcyjniejszy itd, to długofalowe efekty palenia są już z goła odmienne. Wystarczy poczytać historie, których przecież jest na tym forum pełno.
Gdy zerwiesz z nałogiem i przypomnisz sobie jak to jest żyć na trzeźwo, smakować go dokładnie takim jakim jest zrozumiesz jak bardzo mj zakłucała obraz w Twojej głowie.

nikiriki

Wysłany: 11-07-2012    [Cytuj]

idz do monaru, zmien srodowisko i badz SILNY charakterem, wolą, cwicz, uciekaj od tego.

ten swiat jest juz wystarczajaco zjarany ;/

[ ODPOWIEDZ ]