Uzależnienia - Forum - Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Och nie! Flashback!
Autor Wiadomość
ProQuest

Wysłany: 12-06-2010   Och nie! Flashback! [Cytuj]

Witam serdecznie. Otóż mój problem wygląda następująco: Od sierpnia 2009 do grudnia 2009 zażywałem marihuanę praktycznie dzień w dzień, czasmi były kilku dniowe przerwy. Później od stycznia 2010 do maja 2010 paliłem z dwa- trzy dni później tydzień przerwy. Później były z trzy tygodnie przerwy i 23 maja zapaliłem ostatni raz, od tej pory nie palę wcale i palić nie zamierzam, jestem tego pewny i nie mam z tym problemu, bo najważniejsze było zrozumienie, że to jest złe. Paliłem od wieku 13 lat papierosy, rok temu rzuciłem i nie zamierzą palić, więc z marihuaną będzie tak samo.
Ale czasami łapią mnie flashbacki i wczoraj złapała mnie straszna rzecz. Nudności, problemy w oddychaniu - prawdopodobnie reakcja alergiczna na leki, ale przy tym złapał mnie jakby flashback, cały czas byłem w strachu, wydawało mi się, że śnie, w oógle inna rzeczywistość.
To mógłbyć flashback? Czy to tylko mój wymysł? Może nerwica? Co Pan/Pani poleca? Nie mam pojęcia co zrobić.

PS. Te flashbacki są spowodowane tym, że THC jest odłożone we krwi? Czy w tłuszczu? I po jakim czasie od przestania zażywania można się ich spodziewać? Jak wyjdą z krwi? No i ostatnie po jakim czasie THC wychodzi z organizmu?

miodzio

Wysłany: 12-06-2010   flesze [Cytuj]

flashback to nic strasznego - jasne, ze nieprzyjemna sprawa dla kogos, kto ma zamiar odbic na dobre od palenia - niektorym tez bardzo przeszkadza nieprzewidywalnosc: nigdy nie wiesz, kiedy i w jakiej sytuacji Ci sie to zdazy

niemniej proponuje uzbroic sie w cierpliwosc, bo jedyna skuteczna metoda, to... nie palic i czekac - z czasem flesze za coraz rzadziej i coraz slabsze

typowe flashbacki nie sa przekonujaco wyjasnione - wiadomo tylko, ze sa reakcja mozgu na mieszanie w nim narkotykami w przeszlosci - z marihuana dochodzi jeszcze fakt, ze THC odklada sie w tluszczu i moze uwalniac w normalnym metabolizmie - stad stany tego typu moga sie pojawic np. po cwiczeniach na silowni (kiedy czlowiek spali troche tluszczu)

THC powoli opuszcza organizm, dlatego czule testy moga go wykrywac dlugo: analiza skladu wlosa do roku, badanie wycinka tkanki tuszczowej duuuzo dluzej (tyle, ze robia je chyba tylko w czasie sekscji zwlok) - jednak to, ze THC jest wykrywalna nie oznacza, ze ma jakikolwiek wplyw na psychike - nawet u chronicznych palaczy w wiekszosci przypadkow psychika wraca do normy po ok roku (mam na mysli bezposredni, chemiczny plyw THC na mozg - bo rozne problemy typowe dla ludzi uzywajacych narkotykow moga wymagac terapii, by sie z nimi uporac)

generalnie: spokojnie, spodziewaj sie poprawy, nie palisz dopiero 3 tyg. wiec rozne zawirowania w glowie moga sie zdarzac - chemia mozgu musi dojsc do siebie

ProQuest

Wysłany: 13-06-2010    [Cytuj]

A czy możesz dać mi jakieś namiary na jakiegoś psychiatrę, który ma styczność z ludzmi palącymi marihuanę w Płocku? Dyskretnie i bezpłatnie?

miodzio

Wysłany: 14-06-2010   psychiatra [Cytuj]

w samym Płocku masz chyba tylko te jedną placówkę:

http://www.kbpn.gov.pl/po...tails&doc=30974

Wg tego informatora jest tam wprawdzie dosc uboga ofertra, ale informator ma 2 lata, wiec moze sie rozwineli i maja psychiatre (najlepiej zadzwon i zapytaj).

Szersza oferte pomocy (wraz z konsultacjami psychiatry) znajdziesz w pobliskim Sochaczewie:

http://www.kbpn.gov.pl/po...tails&doc=30978

nikiriki

Wysłany: 30-06-2010    [Cytuj]

ja przez pol roku odkad nie pale mialam rozne zalamania itp wiadomo, ale dzisiaj stalo sie cos dziwnego i przypomnial mi sie ten post na forum. dobrze ze wiem, ze cos takiego istnieje, inaczej bylabym jeszcze bardziej przerazona..
po nieprzespanej nocy siedzialam sobie z przyjaciolka i wszystko bylo normalnie i nagle poczulam sie dziwnie, to trwalo jakies 30 sekund, czulam sie troche jakbym byla na fazie, ogarnelo mnie przerazenie w stylu tego z tych 'zlych faz', totalne poczucie odrealnienia, gdyby trwało to dluzej chyba bym zaczęła płakac, pozniej przez jakas godzine nie moglam dojsc do siebie chociaz bylam w stanie myslec racjonalnie, ale tamto uczucie bylo takie straszne, zobaczylam swiat zupelnie inaczej, czy to mogl byc flashback? czy moze byc to spowodowane zmeczeniem i upalnym dniem? czy to normalne ze po pol roku od niepalenia mam cos takiego? a moze to jakas normalna schiza? albo totalnie nienormalna i powinnam isc do psychiatry? sama już nie wiem...

nikiriki

Wysłany: 30-06-2010    [Cytuj]

aha, nie wiem jak to dokladniej jeszcze opisac to troche tak jakby mozg mi stanął ;D totalne otepienie..

[ ODPOWIEDZ ]